Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Ştiinţe inginereşti şi tehnologice

Valorificarea strugurilor Baco Noir în tehnologia de obținere a bomboanelor gumate

Autor: Alina Boiștean, Aurica Chirsanova, Boris Gaina
Se știe că alimentația are un rol esențial pentru sănătatea și calitatea vieții. Iată de ce, actualmente, nu numai nutriționiștii, ci și consumatorii sunt îngrijorați de utilizarea unui număr mare de aditivi alimentari sintetici în producția alimentară.

Caracteristici compoziționale ale extractelor alcoolice din coacăză neagră, vișină și cireașă amară

Autor: Ecaterina Covaci
În ultimii ani, extractele de plante și compușii bioactivi naturali au substituit antioxidanții sintetici, devenind componente ale produselor alimentare, preparatelor farmaceutice și cosmetice funcționale.

Caracteristicile calității iaurtului din amestec de lapte de capră și de vacă

Autor: Tatiana Cușmenco, Viorica Bulgaru, Elisaveta Sandulachi, Artur Macari
Calitățile și proprietățile laptelui de vacă sunt cunoscute, iar iaurtul obținut din acesta este cel mai consumat în lume.

Determinarea parametrilor tehnici optimi la uscarea prin convecție și cu aplicarea microundelor în procesul deshidratării piersi

Autor: Vitali Vișanu, Natalia Țilsinscaia, Adelina Dodon, Mihail Balan, Mihail Melenciuc
Dezvoltarea dinamică a industriei alimentare se desfășoară pe baza schimbărilor profunde în tehnologii și tehnică, precum și a unor ample investigații științifice.

Methods and techniques of synchronous multi-zone modulation for the control of power electronic converters

Autor: Valentin Oleschuk
Power electronic converters are basic workhorses of numerous systems of conversion of parameters of electrical power (conversion of alternative voltage to direct voltage, conversion of direct voltage to alternative voltage, conversion of alternative voltage of one frequency to alternative voltage of other frequency, etc.), and are widely used in industry, in pump installations, in transport, in renewable energy systems, etc.

O metodă nouă de procesare: uscarea in strat suspendat a semințelor de struguri

Autor: Drd. Mihail Balan, dr., conf. univ. Natalia Țislinscaia, dr., conf. univ. Adelina Dodon, lector univ. Vitali Vișanu, lector univ. Mihail Melenciuc , lector univ. Igor Gidei, conf., dr. Antoanela Patraș
Actualmente, o societate dezvoltată din punct de vedere economic și social nu poate exista fără un sistem energetic eficient, pe care să-l gestioneze ținând vectorul spre eficientizarea tehnologiilor de producere și implementarea lor în practică.

Profilul calitativ al biscuiților Macarons fabricați cu adaos de șrot de nucă

Autor: Dr. Carolina Geosu, dr., conf. univ. Rodica Siminiuc, dr., conf. univ. Eugenia Covaliov, dr. Olga Gutium, dr., conf. univ. Vladislav Reșitca, dr., prof. univ. Olga Deseatnicova
Odată cu occidentalizarea obiceiurilor alimentare, cu preluarea consumului sporit de alimente instant și rapide, viața a devenit mai confortabilă.

Dezvoltarea tehnologiei de obținere a laptelui și a băuturii fermentate pe bază de nuci

Autor: Dr. Eugenia Covaliov, dr., conf. univ. Vladislav Reșitca, dr., prof. univ. Jorj Ciumac
Producția de nuci este în creștere la nivel global. Pentru Republica Moldova, nucul reprezintă una dintre cele mai vechi specii de fructe și a avut întotdeauna o semnificație economică și socială deosebită.

Senzorii de gaz și rolul lor în industrie, agricultură, medicină și monitorizarea mediului

Autor: Dr. hab., prof. univ. Ghenadii Korotcenkov
Aerul atmosferic pe care îl respirăm conține numeroase tipuri de substanțe chimice, naturale și artificiale, dintre care unele sunt vitale pentru om, în timp ce multe altele pot fi dăunătoare pentru sănătatea lui [1].