Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Ştiinţe medicale

Strategii contemporane de tratament în herniile inghinale la copii

Autor: Ana Fedoruc
Tratamentul chirurgical al herniilor peretelui abdominal cuprinde o parte substanțială a practicii chirurgicale pediatrice, iar intervențiile chirurgicale efectuate în herniile inghinale se numără printre cele mai frecvente operații efectuate la copii.

Ascultarea socială privind imunizarea: completarea perspectivei online cu cea a medicilor de familie și a cadrelor didactice

Autor: Alina Timotin, Adriana Paladi
Infodemia, definită de OMS ca informație prea multă, inclusiv neadevărată sau înșelătoare, a impulsionat utilizarea tehnicilor digitale de ascultare socială în domeniul sănătății publice, care presupun examinarea opiniilor populației privind un anumit subiect de interes pentru sănătatea publică, exprimate pe platformele de social media, pentru a identifica falsurile și golurile informaționale în scopul de a realiza intervenții țintite pe problemă.

Evoluția sarcinii la pacienta cu Rhesus negativ

Autor: Hristiana Capros, Apostolos Athanasiadis
Imunizarea feto-maternă este un proces în care sistemul imunitar matern dezvoltă anticorpi împotriva antigenelor prezente în circulația fetală. Pentru dezvoltarea izoimunizării, sângele matern și cel fetal trebuie să intre în contact, permițând transferul de celule și molecule între cele două sisteme circulatorii prin intermediul placentei

Asocierea unor caracteristici medico-sociale cu vârsta maternă avansată

Autor: Rodica Scutelnic

În ultimele decenii, dinamica populației și percepțiile privind vârsta reproductivă s-au schimbat considerabil

 

Analiza conceptelor și strategiilor în tratamentul medico-chirurgical al malformațiilor anorectale la copii (review-ul literatur

Autor: Olesea Utchina, Veaceslav Boian, Andrei Draganel
Malformațiile anorectale (MAR) reprezintă un grup de anomalii congenitale ale tractului digestiv care afectează rectul și anusul.

Povara bolii ficatului steatozic

Autor: Felicia Darii, Olga Tagadiuc
Boala ficatului steatozic reprezintă cea mai răspândită patologie hepatică cronică la nivel mondial, cu o rată de incidență în continuă creștere.

Secvențierea metagenomică în diagnosticul rezistenței la antimicrobiene

Autor: Olga Burduniuc, Marina Lupu, Victoria Bucov, Livia Țapu, Maria Anton, Svetlana Colac
În anul 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene (RAM) ca fiind una dintre cele zece amenințări globale la adresa sănătății. RAM influențează negativ și realizarea obiectivului 3 de dezvoltare durabilă al Națiunilor Unite „Sănătate și bunăstare” [1; 2].

Hidronefroza la copii. Considerații clinico-terapeutice

Autor: Adrian Revenco, Eva Gudumac, Jana Bernic
Hidronefroza este una dintre cele mai frecvente uropatii obstructive ale aparatului urinar detectată în perioada antenatală prin ecografia uterului gravid, cu o incidență de 2,8 cazuri la 1.000 de nou-născuți, constituind aproximativ jumătate dintre toate anomaliile congenitale ale rinichilor [1].

Realizările științifice ale farmacologilor din Republica Moldova în perioada 1988–2024

Autor: Victor Ghicavîi, Nicolae Bacinschi, Ecaterina Stratu, Lucia Ţurcan, Ianoș Corețchi, Tatiana Chiriac
Medicamentele (produsele medicamentoase) reprezintă substanțe sau amestecuri de substanțe, autorizate în modul stabilit spre fabricare, import, export și utilizare pentru a trata, a atenua, a preveni, a diagnostica o boală, o stare fizică sau psihică anormală ori simptomele lor la om sau animal, precum și pentru a restabili, corija sau modifica funcțiile organice ale acestora.

Procedeu de determinare rapidă a bacteriilor gram-negative tolerante la bilă în medicamente

Autor: Nicolae Pușcaș
Controlul microbiologic al medicamentului este una dintre misiunile esențiale în realizarea supravegherii calității medicamentelor de uz uman, în limitele prevăzute de normele oficiale și specificațiile Farmacopeelor naționale și internaționale.