Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Ştiinţe medicale

Sindromul arderii profesionale la medicii din unitățile de anesteziologie și terapie intensivă

Autor: Iana Cotorcea, Adriana Paladi, Oleg Lozan
Sindromul arderii profesionale sau sindromul burnout este o problemă complexă, legată de condițiile și presiunile din mediul profesional, care afectează atât performanța în muncă, cât și sănătatea generală a celor vizați.

Neuroblastomul abdominal la copil

Autor: Irina Livșiț, Eva Gudumac, Jana Bernic
Neuroblastomul reprezintă cea mai frecventă tumoră solidă extracraniană pediatrică întâlnită la copiii sub 12 luni.

Particularități histopatologice și evaluarea imunohistochimică a procesului de invazivitate în endometrioza extragenitală

Autor: Eremei Zota, Claudiu Mărgăritescu, Eugeniu Cazacu
Endometrioza este o boală inflamatorie cronică ce afectează 10% dintre femeile de vârstă reproductivă, fiind clasificată în trei tipuri: peritoneală, ovariană și profundă (DE).

Analiza morbidității prin varicelă în Republica Moldova, anii 2002–2023

Autor: Victoria Bucov, Laura Țurcan, Veaceslav Guțu, Nicolae Furtună, Olga Burduniuc, Marina Cissa
Varicela este o boală infecțioasă transmisă pe cale aerogenă, provocată de virusul varicelozosterian (VVZ), fiind o maladie foarte contagioasă, cu un potențial aproape universal de transmitere, inclusiv cea nosocomială.

Strategii contemporane de tratament în herniile inghinale la copii

Autor: Ana Fedoruc
Tratamentul chirurgical al herniilor peretelui abdominal cuprinde o parte substanțială a practicii chirurgicale pediatrice, iar intervențiile chirurgicale efectuate în herniile inghinale se numără printre cele mai frecvente operații efectuate la copii.

Ascultarea socială privind imunizarea: completarea perspectivei online cu cea a medicilor de familie și a cadrelor didactice

Autor: Alina Timotin, Adriana Paladi
Infodemia, definită de OMS ca informație prea multă, inclusiv neadevărată sau înșelătoare, a impulsionat utilizarea tehnicilor digitale de ascultare socială în domeniul sănătății publice, care presupun examinarea opiniilor populației privind un anumit subiect de interes pentru sănătatea publică, exprimate pe platformele de social media, pentru a identifica falsurile și golurile informaționale în scopul de a realiza intervenții țintite pe problemă.

Evoluția sarcinii la pacienta cu Rhesus negativ

Autor: Hristiana Capros, Apostolos Athanasiadis
Imunizarea feto-maternă este un proces în care sistemul imunitar matern dezvoltă anticorpi împotriva antigenelor prezente în circulația fetală. Pentru dezvoltarea izoimunizării, sângele matern și cel fetal trebuie să intre în contact, permițând transferul de celule și molecule între cele două sisteme circulatorii prin intermediul placentei

Asocierea unor caracteristici medico-sociale cu vârsta maternă avansată

Autor: Rodica Scutelnic

În ultimele decenii, dinamica populației și percepțiile privind vârsta reproductivă s-au schimbat considerabil

 

Analiza conceptelor și strategiilor în tratamentul medico-chirurgical al malformațiilor anorectale la copii (review-ul literatur

Autor: Olesea Utchina, Veaceslav Boian, Andrei Draganel
Malformațiile anorectale (MAR) reprezintă un grup de anomalii congenitale ale tractului digestiv care afectează rectul și anusul.

Povara bolii ficatului steatozic

Autor: Felicia Darii, Olga Tagadiuc
Boala ficatului steatozic reprezintă cea mai răspândită patologie hepatică cronică la nivel mondial, cu o rată de incidență în continuă creștere.