Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Istorie şi arheologie

Biserica ortodoxă română sub regim comunist în istoriografia postdecembristă

Autor: Ionuţ Enache
Studierea minuțioasă a istoriografiei relevă impactul regimului totalitar comunist asupra vieții religioase, a situației Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în perioada postbelică. Includerea statului român în sfera de influență a Uniunii Sovietice a generat schimbări majore în activitatea cultelor religioase. Atât BOR, cât și celelalte confesiuni recunoscute de stat, au fost marginalizate și supuse unor presiuni dure din partea conducătorilor politici, puternic ideologizați prin filiera partidului unic.

Perspective noi în istoriografia nobilimii basarabene din perioada 1812–1918

Autor: Sergiu Boţolin
În ultimul deceniu, s-a remarcat o creştere semnificativă a numărului materialelor ştiinţifice care abordează subiectul nobilimii basarabene din perioada 1812–1918, fie în mod explicit, fie tangenţial.

Considerații privitoare la atestarea toponimului Ciocana/Ustia Ciocanei de pe Bâc

Autor: Teodor Candu
Toponimia reprezintă un domeniu de cercetare care suscită încontinuu interesul public, întrucât prin studierea în timp a evoluției numelor de locuri, spații geografice etc. este posibil de a elucida detalii mai puțin clare ale trecutului, dar și aspecte de ordin lingvistic ale populațiilor care au locuit într-un anume teritoriu, atribuind denumiri în limba maternă așezărilor umane, entităților geografice ș.a. 

Ion Antonescu și biserica

Autor: Mihai Țurcanu
Un titlu mai exact al acestui studiu ar trebui probabil să specifice că obiectul său îl face în mod special atitudinea lui Ion Antonescu față de Biserica Ortodoxă Română, dar titlurile mai lungi au și dezavantaje.

Considerente asupra activității de creație a meșterilor pielari și blănari din sudul Republicii Moldova

Autor: Ana Ischimji
Meșteșugul de prelucrare a pieilor și blănurilor s-a dezvoltat pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar mai cu seamă în localitățile din sud, unde s-a concentrat oieritul și producerea lânii.

Conferința de la Paris a reprezentanților statelor majore ale armatelor Micii Ințelegeri și Franței pe probleme de legături

Autor: Andrei Nicolescu
Perioada 1930–1936 a reprezentat pentru politica europeană și mondială un interval de cotitură, în acest răstimp având loc evenimente de o importanță capitală pentru scena geopolitică.

Republica Democratică Moldovenească și imperativul unității naționale (1917–1918)

Autor: Gheorghe Cojocaru
Dintre provinciile revenite la trunchiul matern românesc în 1918, doar Basarabia și-a asumat o formă de statalitate aparte, apariția și evoluția căreia trebuie privită în contextul dezintegrării Imperiului țarilor și al agendei Revoluției ruse, al mișcării de emancipare națională și al Primului Război Mondial.

Locuitori din RSSM deportați în Siberia și Kazahstan (iunie 1940 – iulie 1941): condiții de muncă și supraviețuire

Autor: Maria Zinovii
Scopul acestui studiu constă în cercetarea condițiilor de muncă, a normelor și remunerării românilor basarabeni duși în anii 1940–1941 la munci forțate în Siberia și Kazahstan de către regimul sovietic stalinist.
 

Activitatea Uzinei Electrice din Chișinău în perioada interbelică

Autor: Ion Valer Xenofontov
Prima stație electrică din Basarabia a fost instalată la sfârșitul sec. al XIX-lea în sediul Clubului Nobilimii (amplasat în spațiul unde astăzi se află Cineplexul Loteanu, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 103).

Aspecte privind metodologia atestării, confirmării și recunoașterii statutului privilegiat al unor categorii sociale autohtone d

Autor: Elena Frumosu
Anexarea părții de răsărit a Moldovei la Imperiul Rus și procesul încorporării forțate a spațiului pruto-nistrean în sistemul socio-administrativ imperial rus reprezintă o problemă care se află în centrul investigațiilor actuale dedicate istoriei Basarabiei.