Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

EVENIMENT

„Săptămâna Științei” – o premieră a excelenței dedicată aniversării a 60-a a Academiei de Științe a Moldovei

Autor: Acad. Ion Tighineanu
Anul 2021 are o deosebită semnificație la nivel național și internațional pentru Academia de Științe a Moldovei, care celebrează 60 de ani de la fondare (1961) și 75 de ani de la crearea primelor instituții științifice de tip academic (1946).

Grija de cultura națională – un continuu deziderat academic

Autor: Dr. hab. în studiul artelor și culturologie, dr. hab. în istorie Liliana Condraticova
Anul 2021 continuă să ne țină ostaticii pandemiei, care impune desfășurarea manifestărilor științifice și culturale exclusiv în mediul on-line.

Actul de curaj de a decide propriul destin

Autor: Acad. Ion Tighineanu
La o distanță istorică de 103 ani, Declarația Unirii Basarabiei cu România, „în puterea dreptului istoric și dreptului de neam” votată nominal deschis de Sfatul Țării pe data de 27 Martie 1918, a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea acestei regiuni.

Noaptea Cercetătorilor Europeni – MODERNight-2020 – marcată de Academia de Științe a Moldovei

Autor: M. c. Svetlana Cojocaru, dr. hab. Liliana Condraticova, Lidia Vîrțan
Proiectul Noaptea Cercetătorilor Europeni, finanțat de programul ORIZONT 2020 în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (acord de grant nr. 955289), constituie un eveniment de anvergură la nivel european, menit să apropie cercetătorii și rezultatele acestora de publicul larg, sloganul „Știința pentru societate/Science for Society” pliindu-se perfect pe acțiunile desfășurate.

De Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare Academia și-a desemnat laureații

Autor: Acad. Mihai Cimpoi, dr. hab. Liliana Condraticova
Anul 2020, prin pandemia care îl marchează, a perturbat activitatea în diverse domenii, inclusiv în cel al cercetării și inovării, oferind învățăminte și posibilități de experiențe inedite.

Casa memorială „Adrian Păunescu”

 Pe data de 26 august 2020, în satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost inaugurată Casa memorială „Adrian Păunescu”.

Fenomenul patrimoniului cultural în dezbateri internaționale la Chișinău

Autor: Liliana Condraticova, Nicoleta Vornicu
Conceptul de patrimoniu vine din necesitatea omului și a societății de a identifica, promova și valorifica cele mai importante creații ale înțelepciunii umane.

Cosmogonie, mit și știința în opera lui Mihai Eminescu

Autor: Dumitru-Dorin Prunariu
Prezentarea mea are loc în contextul sărbătoririi Limbii române, ca limbă oficială atât în România, cât și în Republica Moldova, limbă veche și complexă în care s-au scris opere nemuritoare, iar personalități de excepție au îmbogățit-o și au contribuit la nemurirea ei.

LAUREAȚI AI PREMIULUI NAȚIONAL 2020

Autor: Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei
 

Numele acad. Gheorghe PALADI, atribuit Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău

Autor: Eugenia Tofan
Eveniment unic, prin semnificația sa umană, științifică și educațională: Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău i s-a conferit numele academicianului Gheorghe PALADI, o personalitate emblematică a medicinei moldovenești, ilustru medic obstetrician-ginecolog, fondator al serviciului obstetrical-ginecologic din Republica Moldova, care a tutelat de-a lungul a șapte decenii sănătatea miilor de mame și a pruncilor acestora și care în anul curent și-a consemnat cea de-a 91-a aniversare.