Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

EVENIMENT

O platformă de idei în contextul integrării europene de zilele patrimoniului cultural: la AȘM s-au întrunit experți în domeniu

Autor: Liliana Condraticova
La Chișinău, în zilele de 19-20 septembrie 2024, a avut loc Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine” („Cultural heritage of yesterday – implications in the development of tomorrow’s society”).

Congresul național al istoricilor români, întrunit pentru prima dată la Chișinău

Autor: Liliana Condraticova
În zilele de 27-31 august 2024, la Chișinău și Suceava s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR), primele trei ediții fiind organizate la Cluj-Napoca (2016), Iași (2018) și Alba-Iulia (2022).

Modalitățile controlului inteligenței artificiale. Tinerii exploratori și promotori ai inteligenței viitorului

Autor: Marian Enache
Este o onoare și o satisfacție pentru mine să fim împreună astăzi la această prestigioasă conferință, în special în fața tinerei generații, a purtătorilor de inteligență socială, capitalul cel mai de preț al societății actuale și viitoare, pe care îi salut și îi felicit pentru participarea la această manifestare reunită sub inspiratul generic Calea către descoperiri științifice.

Școala de vară, ediția a II-a: „Calea către descoperiri științifice”

Autor: Tudor Braniște
În perioada 27-31 august 2024, Academia de Științe a Moldovei a găzduit cea de-a II-a ediție a Școlii de vară „Calea spre descoperiri științifice”, organizată în comun cu Academia Română și Academia Tinerilor din Moldova. Seria de evenimente are scopul de a promova activitatea de cercetare științifică și de a demonstra impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Meandrele Limbii române în Basarabia

Autor: Ion Hadârcă
Felicitându-ne cu prilejul Zilei Naționale a Limbii Române, țin să menționez de la bun început, că o pagină de aur a perenității geniului eminescian, precum a subliniat acad. Ioan-Aurel Pop, s-a scris chiar la extremitatea basarabeană a spațiului românesc, în toiul luptelor pentru limba română.

Perenitatea lui Eminescu (dincolo de măruntele judecăți omenești)

Autor: Ioan-Aurel Pop
Eminescu trebuie să înceapă pentru noi, românii, ca o poveste spusă în anii copilăriei.

Omagiu Limbii române la Academia de Științe a Moldovei

Autor: Liliana Condraticova
La o distanță de 35 de ani de la istoricul decret din 31 august 1989 privind aprobarea de către Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a limbii române ca limbă de stat și revenirea limbii române în Republica Moldova la veșmântul firesc al alfabetului latin, Academia de Științe a Moldovei a consemnat Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Române” prin manifestări comune cu Academia Română: tradiționalele lecturi academice și Congresul Mondial al Eminescologilor, ediția a XIII-a.

Consolidarea și fortificarea comunității academice pe agenda de activitate a AȘM

Autor: Liliana Condraticova
Academia de Științe a Moldovei, prin activitatea Secțiilor de științe și a membrilor acestora, prin funcționarea eficientă a platformelor științifice de dialog (lansate în 2019) și a comisiilor academice de experți (instituite în 2023), continue să consolideze și fortifice comunitatea academică, devenind o veritabilă platformă de dialogic și dezbateri constructive.

Noi mandate ale echipei manageriale a AȘM

În conformitate cu prevederile Codului cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova nr. 259-XV din 15 iulie 2004 (republicat) și ale Statutului aprobat în redacție nouă prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei nr.

Cronica evenimentelor la AȘM prin prisma activității comisiilor academice de experți

Autor: Liliana Condraticova
Pentru promovarea științei și a imaginii Academiei de Științe a Moldovei pe plan național și internațional, perfectarea Raportului anual asupra stării științei în Republica Moldova, precum și consolidarea unor atribuții statutare ale instituției, la AȘM au fost formate un șir de Comisii de experți, și anume: „Schimbări climatice”, „Agricultură”, „Securitate socioeconomică”, „Medicină”, „Nanotehnologii, materiale funcționale și dispozitive electronice”, „Istoria științei”, „