Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Psihologie

Discontinuitatea ca frustrare. Temă de actualitate pentru o istorie obiectivă a spiritului creativ românesc

Autor: Mihai Șleahtițchi
Ori de câte ori devine subiect al discuțiilor, al celor de factură academică, cu precădere, spiritul creativ este văzut, mai întâi de toate, ca parte a profilului psihologic de adâncime al ființei umane sau, mai exact, ca expresie a capacității acesteia de a genera în varii domenii – de la știință, tehnică sau afaceri la artă, literatură, educație sau viața de zi cu zi –, un produs nou și valoros pentru societate.

Analiză factorială: maturitatea psihologică și socială a personalității

Autor: Adriana Popovici
În literatura de specialitate, maturitatea personalității este abordată atât din punct de vedere psihologic, cât și din punct de vedere social.

Profilaxia comportamentului alimentar defectuos la adolescenți

Autor: Silvia Briceag, Natalia Gherega
Robert Stebbins definește stilul de viaţă ca „set distinctiv de patternuri de comportament împărtăşite, care este organizat în jurul unui set coerent de interese sau condiţii sociale, sau amândouă, care este justificat şi explicat printr-un set de valori, atitudini
şi orientări şi care, în anumite condiţii, devine baza pentru o identitate socială comună a celor care îl împărtăşesc” [1].

Determinantele psihologice ale comportamentului de tip bullying la adolescenți

Autor: Rodica Popa
Prin bullying înțelegem o formă de manifestare a agresivității, specifică mai ales personalităților în formare (preadolescenți și adolescenți) și constând în hărțuirea (batjocorirea) unor colegi.

Dimensiunile fundamentale ale personalității și inteligența emoțională la persoanele cu psoriazis (studiu comparativ)

Autor: Galina Pravițchi, Victoria Chicu
Bolile dermatologice reprezintă un domeniu de studiu de interes major, acestea având o incidență mare, de 30-70 % din populație, afectând oameni din diverse culturi şi categorii de vârstă.