Autor: Igor Povar, Alexandru Vișnevschi, Oxana Spinu, Petru Spătaru
Republica Moldova se confruntă în prezent cu provocări majore legate de protecția mediului acvatic, generate de tratarea insuficientă a apelor uzate menajere și industriale de mică anvergură, evacuate în stațiile de epurare din zonele rurale.
Bifenilii policlorurați (BPC) constituie xenobiotici organici cu un grad de clorurare cuprins în limitele 18,79 – 71,10%. Din cei 209 izomeri atestați în prezent, circa 150 de reprezentanți sunt identificați în mediul ambiant [1].
Autor: Elena Neguţa, Andrei Neguță, Olga Garbuz, Aurelian Gulea, Ion Bulimestru
Tiosemicarbazonele reprezintă o gamă largă de aplicații farmacologice și pot fi utilizate în calitate de agenți anticancer, antivirali și antimicrobieni [1; 2].
Autor: Svetlana Armașu, Dumitru Terteac, Vitalie Cebanu, Vladimir Degteari, Andrian Midari, Natalia Sucman, Vsevolod Pogrebnoi, Fliur Macaev
Antracnoza este o boală provocată de ciuperca Gloeosporium ampelophagum Sacc. care îşi are originea în Europa, s-a răspândit pe plantaţiile viticole din întreaga lume şi provoacă epidemii grave în condiţii de căldură şi umiditate maxime [1; 2; 3].
Autor: Tatiana Erhan, Olga Garbuz, Nicon Ungur, Aurelian Gulea
Procesul de oxidare este parte importantă a metabolismului organismelor vii, în cadrul căruia sunt generați radicali liberi care conțin specii reactive de oxigen O2 [1].
Autor: Anna Rusnac, Olga Garbuz, Sergiu Șova, Aurelian Gulea
Activarea excesivă a reacţiilor de oxidare cu participarea radicalilor liberi este un proces patologic tipic întâlnit în cazul diferitor boli şi al acţiunilor distructive asupra organismului.