Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Ştiinţe economice

Perspective generaționale privind schimbarea organizațională

Autor: Anișoara Melnic
În lumea dinamică actuală, schimbarea este un subiect de importanță capitală, deoarece este văzută în primul rând drept un răspuns adaptativ al sistemului, acționând ca un întreg sau prin subsisteme cu funcții specifice, pentru a se menține în echilibru cu mediul în schimbare.

Perspective teoretice asupra copiilor aflați în dificultate în gândirea economică

Autor: Mihail Ciobanu

Studiile cu privire la copii aflați în dificultate au acordat o atenție deosebită gândirii economice, mai ales în epoca modernă.

 

Impactul managementului turismului asupra creșterii competitivității economice

Autor: Oxana Costețchi-Jușca, Natalia Gavrilaș
Turismul este acel sector care îmbină armonios utilul cu plăcutul, în urma căruia au de câștigat toate părțile implicate dacă este gestionat corect.

Taxele pentru resurse naturale – instrument al politicii de mediu în Republica Moldova

Autor: Tatiana Covalschi, Aliona Medvețcaia
La etapa actuală, autoritățile publice și cercetătorii din diferite țări se confruntă cu provocarea găsirii soluțiilor pentru a reduce impactul negativ al activităților umane fără a împiedica dezvoltarea economică a statelor.

Măsurarea dezechilibrelor macroeconomice externe și a competitivității în Republica Moldova

Autor: Victoria Fala
Economia Republicii Moldova a fost expusă în ultimul deceniu la mai multe șocuri externe – criza financiară din anii 2015–2016, pandemia Covid-19, războiul din Ucraina –, cu efectele cărora se confruntă și în prezent.

Contribuții la dezvoltarea instrumentarului analitic al raportării de sustenabilitate

Autor: Silvia Zaharco, Maria Cojocaru
Sistemul de raportare a întreprinderilor a suportat transformări radicale în ultimele două decenii.

Studiul empiric privind rezultatele certificării întreprinderilor din Republica Moldova în sistemele ISO 22000 și ISO 22005

Autor: Boris Gaina, Svetlana Fedorciucova, Galina Cobirman
Intensitatea vieții contemporane, dinamismul ei, globalizarea și interconectarea piețelor, a tradițiilor alimentare au dus la schimbări majore în modul de producere și preparare a hranei, precum și a consumului acesteia.

Istoricul cercetărilor geografice în domeniul turismului din cadrul bazinului hidrografic Nistru (sectorul Republicii Moldova)

Autor: Ivan Moroz, Petru Bacal, Dorin Lungu
Pentru redresarea turismului și elaborarea unor strategii coerente în vederea revigorării sectorului dat, trebuie luate în seamă studiile efectuate la nivel  regional și bazinal care oferă perspectiva soluționării componentelor ce provoacă disfuncționalitatea ramurii turistice.

Ipoteca – soluție pentru cumpărătorii de imobile

Autor: Rotaru Olesea
În acest articol este analizat rolul ipotecii în cadrul pieței imobiliare, beneficiile, riscurile implicate, precum și impactul acesteia asupra tranzacțiilor cu imobile și asupra economiei în ansamblu.

Dezvoltarea afacerilor sustenabile în condițiile de risc și incertitudine ale noilor realități

Autor: Iordachi Victoria
În mediul curent, marcat de intensificarea concurenței și de cerințe tot mai stringente pentru atingerea obiectivelor comerciale, ajustarea managementului strategic la noile condiții devine imperativă pentru organizații, asigurându-le competitivitatea și relevanța pe termen extins.