Akademos - Revista de Stiinta, Inovare, Cultura si Arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Biotehnologii

Particularităţile biologice, genetice şi ameliorative ale lintei (Lens culinaris Medik.)

Autor: Dr. hab. V. R. Celac
Lintea este o cultură leguminoasă pentru boabe originară din Orientul Apropiat [1], înalt apreciată încă din antichitate de egipteni, greci şi romani, utilizată în hrana oamenilor şi pentru furajarea animalelor.Descarcă

Biotehnologii de obținere din levuri a β-glucanilor și manoproteinelor

Autor: Dr. hab., prof. cercet. Agafia Usatîi, Dr., conf. cercet. Elena Molodoi, Cercet. șt. Natalia Chiselița, Cercet. șt. stag. Ludmila Fulga, Dr., conf. cercet. Nadejda Efremova
În studiu sunt reflectate rezultatele experimentale ale selectării tulpinilor de levuri din genurile Saccharomyces, Rhodotorula, Candida, Hansenula, Sporobolomyces, cu potenţial sporit de biosinteză a polizaharidelor de interes biotehnologic. Se propun medii de cultură optimizate în vederea stimulării proceselor biosintetice, se descriu noi oportunități de aplicare a undelor milimetrice cu foarte înaltă frecvență în tehnologia cultivării levurilor și sintezei dirijate a β-glucanilor și manoproteinelor.
Descarcă