Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Zoologie

Date noi despre poziţia sistematică a cerbului lopătar uriaş Megaloceros giganteus (Blumenbach, 1799) din Pleistocenul superior

Autor: Dr. Roman Croitor
Cerbul lopătar uriaş (Megaloceros giganteus) este o faimoasă specie iconică din epoca glaciară a Pleistocenului superior, cunoştinţele noastre despre acest cerb remarcabil fiind deocamdată incomplete.

Themata, gândirea științifică și reprezentarea socială

Autor: Dr., conf.univ. M. Șleahtițchi
Prin thêmata, de la început, s-au subînțeles preconcepțiile din știință care implică diade sau triade de genul: atomi/continuum, simplitate/complexitate, evoluție/involuție, analiză/sinteză sau constanță/evoluție/schimbare catastrofică.

Babasia Venatorum - un nou agent de parazitoze sanguine la animale și oameni identificat în Republica Moldova

Autor: Drd. Oxana Cravcenco, Dr. Alexandru Movilă, Acad. Ion Toderaș
Importanţa medicală şi veterinară a ixodidelor este enormă din cauza capacităţii lor de a transmite prin muşcături multe tipuri de agenţi patogeni ai infecţiilor transmisibile, precum şi de a-i păstra şi acumula în intervalele dintre feed-uri.

Cooperare transfrontalieră: evaluarea migraţiei metalelor și determinarea toleranței ecosistemelor acvatice

Autor: Dr. hab. Elena Zubcov, Dr. Lucia Bilețchi, Dr. Natalia Zubcov, Dr. Nina Bagrin
Actualmente, problemele legate de disponibilitatea resurselor de apă, calitatea apei şi valorificarea ecosistemelor acvatice dulcicole se numără, cu siguranţă, printre cele cu impact vital. Mai multe directive internaționale sunt axate pe problematica apei şi a sănătăţii umane [2, 4].