Akademos - Revista de știinta, inovare, cultura si arta

Academia de Stiinte a Moldovei

Management în cercetare şi inovare

Potențialul științific uman din Republica Moldova în anul 2022

Autor: Gheorghe Cuciureanu, Doina Cuciureanu
Cunoașterea în detalii a potențialului științific uman de care dispune Republica Moldova este un element indispensabil pentru elaborarea și implementarea unor politici ale științei care să contribuie la dezvoltarea sistemului național de cercetare științifică.

Tezele de excelență ca reflectare a cercetărilor doctorale și postdoctorale din Republica Moldova

Autor: Gheorghe Cuciureanu, Valentina Donici
Selectarea și premierea celor mai bune teze de doctorat (teze de excelență) este o practică frecventă, ea fiind considerată stimulatoare pentru cercetarea doctorală.

Raportul privind activitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei în anul 2022 (sinteză)

Autor: Liliana Condraticova
În conformitate cu prevederile art. 64 lit. l) al Codului cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova nr. 259-XV din 15 iulie 2004 (republicat) şi cu pct. 7 din Statutul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, aprobat de Adunarea Generală a AŞM prin Hotărârea nr. I/2 din 24 ianuarie 2019 (cu modificările și completările ulterioare), în cadrul Sesiunii a XII-a a Adunării Generale a AŞM din 6 septembrie 2023 a fost audiat Raportul privind activitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei în anul 20221 [1], prezentat de dr. hab.

Raportul asupra stării științei din Republica Moldova in anul 2022 (sinteză)

În anul 2022 activitatea de cercetare și inovare a comunității științifice din Republica Moldova a fost marcată de câteva evenimente-cheie, unele cu impact pozitiv, iar altele nefavorabile dezvoltării domeniului de cercetare-inovare pe plan local și progresului în general.

Coleopterele saproxilice din rezervațiile științifice „Plaiul fagului”, „Pădurea domnească” și „Prutul de jos” la prima mențiune

Autor: Svetlana Bacal
Coleopterele saproxilice sunt un grup dominant al ecosistemelor silvice. Acestea descompun lemnul mort, repunându-l în circuitul natural [1; 2] și sunt o sursă trofică valoroasă pentru unele nevertebrate și vertebrate [3].

Spațiul European de Cercetare: oportunităţi de modernizare a sistemului de cercetare-dezvoltare al Republicii Moldova

Autor: Victoria Lisnic
Spațiul European de Cercetare (SEC) este rezultatul unui proces îndelungat.

Misiunea de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Cronica manifestărilor organizate de AȘM, aprilie 2019 – martie 2023

Autor: Liliana Condraticova
Argument. Reforma inițiată prin Legea nr. 190 din 21.09.2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative și realizată în contextul punerii în aplicare a Strategiei privind reforma administrației publice pentru anii 2016–2020 a inclus o serie de schimbări pentru mai multe structuri din diverse domenii de interes public, implicit domeniul de cercetare și inovare.

Managementul expozițional ca parte a managementului academic: sinteza unei experiențe

Autor: Liliana Condraticova
 „Prezentare organizată, publică a unor obiecte selecționate, pentru a pune în lumină specificul unei activități,
realizările unui artist sau în scop instructiv” – această este definiția laconică, conform DEX-ului, a termenului „expoziție”, folosit pentru prima dată în legătură cu Expoziția Industrială franceză din 1844 și marcat în continuare de un șir de evenimente notorii în palmaresul domeniului: prima expoziție universală

Raportul privind activitatea Academiei de Știinţe a Moldovei în anul 2021 (sinteză)

Autor: Liliana Condraticova
În conformitate cu prevederile articolului 64 lit. d) şi articolului 68 lit. j) ale Codului cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova nr. 259-XV din 15 iulie 2004 (republicat) şi cu punctul 7 subpunctul 4) din Statutul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, aprobat de Adunarea Generală a AŞM prin Hotărârea nr.

Raportul asupra stării științei din republica moldova în anul 2021 (sinteză)

Autor: Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei
În conformitate cu prevederile articolului 64 lit. d) şi articolului 68 lit. j) ale Codului cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova nr. 259-XV din 15 iulie 2004 (republicat) şi cu punctul 7 subpunctul 4) din Statutul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, aprobat de Adunarea Generală a AŞM prin Hotărârea nr.